12 Oca 2009

ÇUHA ÇİÇEĞİ(Biensis)
Çuha çiçeği önemli şifalı bitkiler den biridir. Bitkinin özellikle çiçeği ve kökü kullanılır. Bu şifalı bitkiden elde edilen Gamma Linoleik Asit bitkinin tohumundan damıtılmaktadır. Bu yağ yapısında Gamma Linoleik Asit, Omega-6, Omega-9, potasyum ve mağnezyum bulundurur.
GLA(Gamma Linoleik Asit)
Çuha çiçeğinin önemli yağ asitlerinden ve etken maddelerinden birisidir. Bu yağ asidi hormonlara benzer bir yapıdadır. Özellikle vücut organlarını kontrol eden "hormonlara benzer" bileşiklerin yapısına katılırlar. Bu hormonumsu yapılar özellikle kalp, dolaşım, deri sistemlerinde görev yapar. Deri sistemlerinde görev yaparken özellikle saç derisin deki Tip-I ve Tip-II enzimlerini inhibe eder bunun sonucunda saç dökülmesi önlenmiş olur.(GLA yı baz alarak üretilmiş özel saç ürünleri beğenilerek kullanılmaktadır ve gerçekten tesirli olmaktadır)
Omega-6
Döllenme anından itibaren insan vücudunda var olan Omega-6 yağ asitleri, anne karnından itibaren yaşam boyunca vücudumuzdaki doku hücrelerinin önemli yapı taşlarını oluşturuyorlar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kalp, kanser, romatoit artrid ve sedef hastalıklarından koruma sağlıyorlar. Ayrıca büyüme ve gelişmeye olan desteği de dikkate değer bir olgudur bu yağ asidinin. Yalnız, dikkat edilmesi gereken faktör omega 6 yağ asidinin mutlaka Omega-3 yağ asidiyle dengelenmesi gerektiğidir. Çünkü omega-6 yağ asidinin vücutta aşırı birikmesi; Kanı pıhtılaştırmanın yanı sıra kolesterol plaklarının oluşumunu kolaylaştırıp, alerji ve iltihaba bağlı hastalıkların gelişimine yol açıyor. Dünya sağlık örgütünün verdiği bilgiye göre her 6 birimlik omega-6 yağ aidine karşın 1 birimlik omega-3 yağ asidinin alınması gerekiyor.
Omega-9
Oleik asit olarak da bilinir. Bu yağ asidi esansiyeldir(alınması mecburi).
Potasyum
Potasyum Minerali, beslenmede hayati önemi olan bir mineraldir. Vücuttaki su ve mineral dengesinin korunmasına yardımcı olur. Besinlerin hücre içine taşınması, sinir sistemindeki mesajların iletilmesi, kalp ve kaslar için önemlidir. Tansiyonu dengeler. Beyne oksijen taşıyarak zihin faaliyetlerini destekler.Alkolün, vücuttaki fazla suyun, şekerin ve tuzun vücuttan uzaklaştırılmasında görev alır.

Çuha Çiçeği Yağı 'nın Faydaları ve Kullanım Alanları:
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bayanların özel günlerindeki baş ve karın ağrılarının (PMS ağrıları ve mensturel kramplar) giderilmesine yardım eder.
Hanımlardaki adet düzensizliklerinin giderilmesinde faydalı olabilir.
Menopoz semptomlarını azaltıcı etkisi vardır. şifalı bitkiler
Egzema ve sedef hastalarının ciltlerini sağlıklı bir görünüme kavuşturmaya yardımcı olabilir.
Çinko (mineral) ile birlikte alındığında ergenlik sivilcelerini (Akne) iyileştirebilir.
Aşırı alkol ve sigara kullanımı sonucu oluşan toksik (zehirli) etkileri azaltır.
Yaşlılık etkilerinin geciktirilmesine faydalıdır. (Anti-aging etki)
Romatizma ve mafsal (eklem) iltihabı ağrılarının azaltılmasına yardımcı olabilir.
Kireçlenme sonucu meydana gelen bel, sırt, diz, omuz ve boyun ağrılarına karşı faydalı olabilir.
Yorgunluğu azaltmak ve çalışma isteğinizi artırmak için yararlıdır.
Güçsüz ve kırılgan tırnakları güçlendirir.
MS (Multiple Sclerosis) hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaya faydalıdır.
İnternetten değişik kaynaklardan derlenmiş ve yeniden yazılmıştır. Orjinali www.sagliksifa.com sitesinde yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder