5 Oca 2010

kalp krizi

Kalp nedir?kalp atışı
Kalp; göğüs kafesi içerisinde vücudumuzun göğüs boşluğunda bulunan bir organımızdır. Kalp akciğerler loblarının ortasında sola doğru yaslı durmaktadır. Kalp, Göğüs kemiğimizin hemen altında sola doğru 2-3 parmak yanda ve kaburga kemiklerimizin alt bitişiğinden yukarıya doğru 3-4 parmak üstte hissedilebilir.
Kalp; akciğerlerde temizlenen kirli kanın vücuda, vücutta kirlenen temiz kanın ise akciğerlere doğru hareketini sağlayan bir organdır.
Bu kap, kendisine has bir kas dokusu ve bu kas dokusunu besleyen damarlar topluluğundan oluşmuştur.
Kalbimiz şekil olarak 4 odacıklıdır. Bunlardan 2 odacık üstte ve küçüktür 2 odacık ise altta ve büyüktür. Üstteki odacıklara kulakçık, alttaki odacıklara ise karıncık ismi verilir.

Kalp hastalıkları nelerdir?
Kalp hastalıkları bir başka hastalığa bağlı olarak gelişebildiği gibi doğuştan var olabilmektedir. Diğer yönden kalp hastalıkları beslenme rejimi, ruhsal durumlar ve buna benzer birçok sebepten etkilenirler. Kalp hastalıkları;

  • Doğuştan yapı bozuklukları,
  • Kalp kapakçıkları bozuklukları,
  • Perikardit denilen kalp zarı iltihabı,
  • Zamanla oluşabilecek kalp büyümesi,
  • Diğer hastalıklara bağlı olarak gelişebilecek kapakçık romatizmaları,
  • Kalp damarlarının tıkanıklığı(kalp krizi)
  • Sinirsel hasarlara bağlı olarak gelişen kalp ritmi bozuklukları,
  • Panik atak vb ruhsal sorunlara bağlı ritim bozuklukları şeklinde sıralanabilir.


Kalp krizi nedir?
kalp kriziKalp krizi kalbe giden damarların tıkanması ve kalp kasının tamamının veya bir bölümünün ölmesi demektir. kalp krizinden sonra kalp kasının ölen bölgesi iş göremeyeceğinden dolayı kalp üzerine düşen “kanı pompalama görevini” yürütemeyecektir. Dolayısıyla kalp en başta kendisi olmak üzere dokuların hızla ölümünü engelleyemeyecektir.

Kalp krizi belirtileri:

  • Göğüs bölgesinde yeri belli olmayan yaygın ağrılar.
  • Vücudun sol yanında çene, köprücük kemiği, omuz ve kol içlerine doğru yayılan ağrılar.
  • Göğüs bölgesinde meydana gelen şiddetli sıkışmalar.
  • Soğuk terleme,
  • Nefes darlığı gibi belirtiler kalp krizi belirtileridir.

NOT: Genelde vücudun soluna yayılan ağrılar insanların % 4 ya da 5 ini oluşturan oranda vücudun sağında da görülebilmektedir.

Kalp krizi nedenleri:
Kalp krizini tetikleyen faktör kalbi besleyen damarların tıkanması durumudur. Kalbi besleyen damarların tıkanmasını ya da daralmasını saılayan faktörler de dolaylı yollardan kalp krizi nedenleridir.

  • Aşırı kilolar,
  • Sigara, alkol, uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklar,
  • Hayvansal yağlar açısından yoğun beslenme rejimi,
  • Trigliserit ve kolesterol dengesizliği
  • Bazı kan hastalıkları,
  • Damar plakları,
  • Kan damarlarında gezen pıhtılar veya katı cisimcikler kalp krizine neden olan en önemli etkenlerdendir.


Kalp krizi teşhisi nasıl konur?
Kalp krizi gerçekten özel belirtiler veren bir durumdur. Teşhiste en önemli bulgu hastanın aşırı ıikâyetidir. Diğer yönden kalp krizi teşhisinin konması için; EKG, Elektro anjiyografi, nükleer ventrikülografi ve kan testi de gerekebilmektedir.

Kalp krizi tedavisi:
Aslında kalp krizi acil bir durumdur ancak genel olarak kalp krizinin tedavisi; kanı sulandırıcı ilaçlar verilerek, tıkanan kalp damarının baloncuk veya stent yardımıyla açılmasıyla veya kan pıhtısını önleyici ilaçlar verilerek yapılır. Diğer yönden kalp krizinin tedavisi ağır ameliyatlar gerektirebilmektedir. Bütün bu durumlarda değişmeyen olgu ise hastanın yoğun bakıma muhtaç olması ve beslenme rejimine dikkat etmesi zorunluluğudur.

Kalp krizinin engellenmesi:

Beslenmekalp krizine egzersizler
Kalp krizinden korunmak için kalp krizi nedenlerinde geçen faktörlerin engellenmesi şarttır. Öncelikle beslenme alışkanlıklarımızın değişmesi şarttır. Günlük olarak hayvansal yağlar ve hayvansal ürünler ağırlıklı beslenme terk edilmelidir. Genelde Akdeniz tipi beslenme olarak bilinen bitkisel yağlar ve sebze ağırlıklı beslenme benimsenebilir.
Trigliserit ve kolesterol dengesi gözetilmelidir. Omega3 ve Omega6 yağ asitleri açısından zengin ve dengeli beslenme deniz ürünleri sayesinde mümkündür. Gerekli et ve protein ihtiyacınızı tavuk balık gibi besinlerden elde edebilirsiniz. Kırmızı etten vazgeçemeyenler için ise haşlamaları tavsiye edebiliriz. Haşlama yağ oranı açısından kırmızı eti fakirleştirecektir.

Egzersizler
Kalp krizinin engellenmesinde günlük aktivitelerin değeri yüksektir. Her gün düzenli olarak yapılan egzersizler çok önemlidir. (düzensiz egzersizlerin kalbe faydasından çok zararı vardır.) şahsi fikrim kalp krizi egzersizlerinin en mükemmeli “Namaz” kılmaktır. Bir ibadet olan namazın kalp etkinliği ve kan dolaşımına olan etkileri gerçekten mükemmeldir. Diğer yönden hafif tempolu uzun yürüyüşler kalbinize çok iyi gelecektir. Sabah erken aktiviteleri gerçekten gereklidir. Temiz havada yapılan hafif kültürfizik hareketleri kalp krizi riskinizi azaltacaktır.

kalp krizinde beslenme
Kalp krizine şifalı bitkiler:
Kanı sulandırıcı bitkilerden sarımsak çok etkin bir kalp krizi engelleyicidir.
Yeşil çaylar kollesterolu azaltır ve tansiyonu dengeler. Diğer yönden kandaki pıhtılaşmayı engeller.
Ginko bloba( Mabed ağacı, Bakiresaçı) kan akışını düzenleyici bir etkiye sahiptir.
Bunlardan başka ginseng, kuşburnu, yaban mersini, ceviz gibi daha sayılamayacak bir çok bitki de kan yapısı üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı kalp krizi engellemekte kullanılabilir.


Makalenin yazımında “kalpkrizi.gen.tr, Ahmetalpman.com, tr.wikipedia.org” gibi sitelerden yararlanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder